Tag Archives for " valitseminen "

Nov 25

Vaellusreitit on hyvä valita vaeltajien kunnon mukaan

By mezza | Vaellusreitit

Vaelluksen suunnittelu

Luonnon keskellä on helppo unohtaa arjen kiireet ja stressi. Luonnossa mieli rauhoittuu ja omia ajatuksia on helpompi kuunnella. Vaeltaminen on hyvä tapa viettää aikaa luonnossa ja rauhoittua. Jotta kaikki sujuisi matkan aikana hyvin, on tärkeää suunnitella se etukäteen huolellisesti. Matkakohde ja vaellusreitit kannattavat valita vuodenajan ja oman kunnon mukaisesti, jotta matka sujuisi ongelmitta. Kun matkakohde on valittu, voi keskittyä muihin asioihin, kuten siihen, kuinka kauan matka kestää ja mitä matkalle on hyvä pakata mukaan. Hyvin suunniteltu matka takaa myös sen onnistumisen.

Matkakohteen valitseminen

Ensimmäinen vaihe vaelluksen suunnittelussa on matkakohteen valitseminen. Ajankohta on hyvä ottaa huomioon kohteen valinnassa, sillä maasto voi olla hyvin erilainen vuodenajasta riippuen. Seuraavana kannattaa miettiä vaellusreitti. Reitin suunnittelussa otetaan huomioon matkan pituus ja siihen käytettävissä oleva aika. Nämä riippuvat vaeltajan kunnosta ja siitä millaisessa maastossa kuljetaan. Ensikertalaisen kannattaa kuitenkin valita mahdollisimman helppokulkuinen reitti, sillä omaa jaksamistaan erilaisissa maastoissa voi olla vaikea ennakoida. Sopivat vaellustarvikkeet tekevät kuitenkin myös ensikertalaisen matkasta helpomman. Huonoissa vaatteissa ja kengissä matkan taittaminen voi olla huomattavasti vaikeampaa.

Matkalle on hyvä pakata mukaan vain välttämättömät tarvikkeet, sillä liian painavan rinkan kantaminen kuluttaa voimia. Retkeily kuitenkin vie rutkasti energiaa, eikä ruoan ja juoman suhteen kannata säästellä. Nestehukka kannattaa ottaa tosissaan, sillä jo pieni nestevajaus heikentää suoritusta. Vettä kannattaakin ottaa mukaan reilusti. Sitä on hyvä varata yhdelle päivälle viisi litraa henkilöä kohden. Tällöin on hyvä tarkistaa, onko reitillä mahdollisuus täyttää vesipulloja, vai tarvitseeko koko matkan aikana käytettävät vedet ottaa mukaan.

Varusteet

Retkeily on hyväksi keholle ja se rauhoittaa mieltä. Tärkeää vaelluksen suunnittelussa on ottaa huomioon se, millaiset varusteet matkalle tarvitsee ottaa mukaan. Mukaan otettavat tarvikkeet riippuvat vuodenajasta, vaellusreitistä sekä vaeltajasta. Varusteet, joiden hankkimiseen kannattaa käyttää eniten aikaa ovat hyvät kengät ja rinkka. Rinkka ei saisi painaa yli kolmasosaa kantajansa painosta ja ensimmäiselle vaellukselle ei saisi ottaa rinkkaa, joka painaa yli neljäsosan kantajansa painosta. Hyvä rinkka jakaa painon hartioiden ja lantion välillä, jolloin selkä ei pääse rasittumaan liikaa. Hyvät vaelluskengät taas ovat tukevat ja tuntuvat hyviltä jalassa.

Turvallisuus

Vaeltamaan lähtiessä on tärkeää muistaa myös turvallisuus. Mukaan on hyvä ottaa kartta, kompassi, tulentekoon tarvittavat välineet sekä ensiapupakkaus. Puhelimen GPS ei aina toimi, joten on hyvä osata suunnistaa kartan ja kompassin avulla. Vaaratilanteita kannattaa välttää parhaansa mukaan. Suomessa vaeltaessa kannattaa pitää mukana myös kyypakkaus. Vaaratilanteen sattuessa on osattava antaa ensiapua ja tarvittaessa hälytettävä apua. Tärkeintä on kuitenkin pysyä rauhallisena. Onnistuneen matkan takaa aina huolellinen valmistautuminen. On hyvä, jos matkan aikana ehtii pysähtyä ihailemaan kauniita maisemia. Eräily on rentouttavaa ja se tempaakin kenet tahansa mukaansa.